Analiza disparitaților intraregionale și dezvoltarea urbana la nivelul Regiunii Centru
Studiul ”Analiza disparitatilor intraregionale și dezvoltarea urbana la nivelul Regiunii Centru” isi propune sa realizeze o radiografie a Regiunii Centru din perspectiva disparitatilor intraregionale, in special a disparitatilor urban – rural, la un deceniu dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si sa evalueze nivelul si potentialul de dezvoltare al oraselor din regiune, avand in vedere rolul acestora de vectori ai competitivitatii si cresterii economice la nivel regional.
Studiu disparitati si dezvoltare urbana
Situatia fortei de munca in Regiunea Centru si nevoile de dezvoltare ale sistemului de formare profesionala
Regiunea Centru se confrunta cu o rata relativ ridicata a somajului nu doar in perioadele de recesiune ci si in perioadele de crestere economica, indicand faptul ca avem de-a face cu un nivel important al somajului structural, cauza principala a acestuia fiind neconcordanta intre oferta de forta de munca si oferta de locuri de munca disponibile (”skills gap”).
Pornind de la analiza datelor statistice din ultimii 10-15 ani in privinta ocuparii si a educatiei profesionale si prezentand aspecte importante de natura cantitativa si calitativa rezultate din centralizarea raspunsurilor obtinute in cadrul unei cercetari sociologice desfasurate in randul angajatorilor privati din Regiunea Centru, studiul intitulat ,,Situatia fortei de munca in Regiunea Centru si nevoile de dezvoltare ale sistemului de formare profesionala” pune in evidenta legatura intrinseca intre domeniul educatiei si cel al ocuparii si modul in care aceasta relatie a evoluat dupa anul 2000.
Studiu forta de munca si pregatirea profesionala
Studiul regional privind potentialul de dezvoltare durabila a vaii raului Mureș – Regiunea Centru
Raul Mures traverseaza 3 din cele 6 judete ale Regiunii Centru (Alba, Mures si Harghita), fiind nu doar cel mai important rau al regiunii ci si un liant al comunitatilor aflate pe malurile sale si un potential vector de dezvoltare durabila.
In prezent, lipsesc studiile care abordeaza zona geografica strabatuta de raul Mures prin prisma conceptului de dezvoltare durabila. Studiul regional privind potentialul de dezvoltare durabila a vaii raului Mureș – Regiunea Centru, finantat in cadrul POR 2007-2013, suplineste aceasta lipsa, servind la o mai buna viziune asupra dezvoltarii integrate a unui extins areal al Regiunii Centru.
Studiul identifica problemele ecologice care afecteaza raul Mures si indica unele solutii durabile la aceste probleme, cu asigurarea unei protectii sporite pentru localitatile aflate pe malurile raului contra inundatiilor. Studiul contine o analiza actualizata a situatiei socioeconomice, realizand o evaluare atenta a potentialului de dezvoltare si identificand oportunitatile de dezvoltare a judetelor traversate de raul Mures si mijloacele valorificare a acestora in contextul perioadei de programare 2014-2020.