ADR CENTRU în calitate de partener EEN va aduce în atenție o posibilitate de a disemina exemple de proiecte ce pot fi considerate bune practici în domeniul sănătății mintale și de a identifica noi parteneri și finanțări pentru replicarea acestora la nivel european.
Ca parte a noii abordări privind sănătatea mintală și a inițiativei „Healthier Together„, Comisia Europeană prin DG SANTE a făcut o prioritate din identificarea, diseminarea și transferul celor mai bune și promițătoare practici pentru îmbunătățirea sănătății în Europa. Aceste eforturi vor sprijini statele membre în atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate până în 2030 prin prevenire și tratament. Astfel, prin intermediul a 20 de inițiative emblematice și a unei finanțări din partea UE în valoare de 1,23 miliarde EUR prin diferite instrumente financiare, Comisia va sprijini statele membre, acordând prioritate cetățenilor și sănătății lor mintale, pilon al politicii de sănătate la nivel european.
Pentru a identifica practicile/proiectele funcționale și cu grad ridicat de transferabilitate de la nivel european, Comisia Europeană a lansat un apel prin care își propune colectarea și promovarea celor mai bune practici din domeniu sănătății mintale care să abordeze principalele aspecte comportamentale, sociale, de mediu.
Organizațiile active în acest domeniu, inclusiv reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale sunt invitate să trimită până în 29 septembrie 2023 inițiative/ exemple de proiecte ce pot fi considerate bune practici în abordarea sănătății mintale și a bunăstării psihologice ( de exemplu, măsuri specifice îmbunătățire a sănătății mintale și a bunăstării psihosociale a grupurilor vulnerabile, strategii de detectare, recunoaștere și intervenție timpurie în diferite, politici inovatoare în prevenire și detectare din domeniu etc.). Practicile/Inițiativele vor fi transmise pentru evaluare prin intermediul EU Best Practice Portal , iar practicile cotate ca fiind cele mai bune sau cele mai promițătoare vor fi publicate în portal și vor fi aduse în atenția reprezentanților Statelor Membre în vederea unui transfer și a unei implementări mai ample în cadrul Programului EU4Health.
Pentru informații suplimentare privind modul de depunere de bune practici, toate organizațiile interesate sunt invitate să consulte Ghidul aplicatului disponibil spre consultare în limba engleză aici și Programul de lucru EUHealth 2023