Competitii în domeniul turismului destinate oraselor europene

Turism sustenabil 2023: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru invită municipalitățile interesate din Regiunea Centru să-și depună candidatura la două competiții destinate orașelor europene, inițiate de Comisia Europeană, în domeniul turismului.

Prima competiție, Destinații europene de excelență (EDEN) 2023, recompensează și promovează practicile turistice sustenabile în destinațiile turistice mai mici.

Inițiativa EDEN își propune:

  • să prezinte cele mai bune realizări în turismul sustenabil și al practicilor de tranziție verde în destinațiile europene mai mici;
  • să promoveze dezvoltarea turismului sustenabil la nivelul destinațiilor, aducând valoare economiei, planetei și oamenilor;
  • să stabilească un cadru pentru destinațiile participante pentru a face schimb de bune practici și pentru a crea oportunități de cooperare și noi parteneriate.

În fiecare an, competiția EDEN va desemna o „Destinație europeană de excelență”, o distincție care va semnala abordarea de perspectivă a unei destinații și o va promova ca fiind un pionier al turismului durabil. Câștigătorul va primi sprijin de specialitate în comunicare și branding, în promovarea destinației în mass-media și online. Acesta va include un videoclip care evidențiază practicile durabile care au ajutat orașul să iasă în evidență. UE va promova, de asemenea, destinația câștigătoare pentru a îmbunătății profilul orașului și pentru a stimula turismul.

Criterii de eligibilitate

Competiția este deschisă orașelor din țările UE și țările COSME, cu un număr de locuitori  între 25.000 și 100.000.

Ghid pentru solicitanți

Concursul pentru selectarea Destinației europene de excelență 2023 este deschis până la 1 iunie 2022, ora 17:00 CET.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați Ghidul pentru termenii și condițiile concursului.

Cea de-a doua competiție, Capitala europeană a turismului inteligent 2023, recunoaște realizările remarcabile ale orașelor europene ca destinații turistice în patru categorii: durabilitate, accesibilitate, digitalizare precum și moștenire culturală și creativitate. Această inițiativă a UE își propune să promoveze turismul inteligent în UE, să creeze rețele, să consolideze destinațiile și să faciliteze schimbul de bune practici.

Un oraș turistic inteligent, în accepțiunea acestui concurs, este definit ca un oraș care:

  • implementează soluții inovatoare, inteligente și incluzive în domeniul turismului;
  • își folosește capitalul teritorial, social și uman pentru creșterea sectorului său turistic, pentru prosperitatea orașului și pentru o calitate mai bună a vieții pentru locuitorii săi;
  • oferă experiență turistică îmbogățită și personalizată prin valorificarea bunurilor locale, respectând și

implicând comunitățile locale;

  • facilitează accesul la servicii și produse turistice prin noi tehnologii, interconectivitate și interoperabilitate a serviciilor.

Titlul de Capitală europeană a turismului inteligent 2023 va oferi o oportunitate unică de a obține sprijin de specialitate în comunicare și branding, timp de un an, de la un grup de experți în domeniu. Prin intermediul unor activități extinse de comunicare, orașele vor fi adăugate pe harta destinațiilor turistice inteligente și vor câștiga vizibilitate ca pionieri ai turismului inteligent în UE.

A fi Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2023 va oferi celor două orașe câștigătoare oportunitatea de a deveni o sursă de inspirație pentru alte destinații turistice din Europa, de a-și îmbunătății profilul orașului ca destinație de călătorie de calitate, de a atrage vizitatori și de a genera creștere economică într-un mod sustenabil.

Criterii de eligibilitate

Concursul este deschis orașelor care:

  • sunt situate într-un stat membru al UE sau într-o țară din afara UE care participă la programul COSME;
  • au o populație de peste 100 000 de locuitori – în țările în care nu există oraș cu mai mulți de 100.000 de locuitori, cel mai mare oraș este eligibil pentru a aplica.

Ghid pentru solicitanți

Concursul pentru selectarea Capitalei europene a turismului inteligent 2023 este deschis până la 1 iunie 2022, ora 17:00 CET.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați Ghidul pentru termenii și condițiile concursului.

Sprijin și asistență: echipa ADR Centru vă stă la dispoziție cu sprijin, asistență și informații suplimentare pentru înregistrare, dar și cu alte servicii. Persoană de contact: Daniela Breazu, E-mail: daniela.breazu[at]adrcentru.ro.